tisdag 23 februari 2010

Gamla bildäck blir annat än korgar!

Få är de som inte sett bildäckskorgarna - tillverkade av uttjänta gummidäck. Nu har gummigolvet Parquet kommit! Även det tillverkat av gamla bildäck.
Golvet är skapat av Apokalyps Labotek som drivs av Petra Lilja och Jenny Nordberg. De har sedan tidigare (läs mer här) tilldelats Regions Skånes designstipendium och har även blivit nominerade till Wallpaper Design Award 2010 i kategorin Best Recycling Design.

Men, tillbaka till golvet. Det tillverkas genom att man skär bildäcken i mindre bitar, separerar gummit från texilen och stålet som finns i däcken. Man mal sedan bitarna till ett pulver som blandas med återvunnen plast. Mer än 95% av innehållet i golven är från återvunna material och golvet kan återvinnas om och om igen.
Och snyggt är det också!
Visst är det härligt med alla inovativa människor som finns där ute och omvandlar ett problem till en möjlighet och till något vackert. Wilma like!

5 kommentarer:

Emma / Reko Stil sa...

Å så vansinnigt läckert! Jag har ju dille på mörka golv just nu och detta skulle bara passa helt perfekt i bonus-grabbens rum! (där golvet SKA fixas...snart...). Vet du om det är i produktion ännu? Kommer man kunna köpa det hos dig?

Sköt om dig!

Wilma sa...

Ja, visst är det helt underbart. Jag vet faktiskt inte om det är i produktion än. Men nästa vecka vet jag och vi skulle väldigt gärna erbjuda golvet till våra kunder :)

En uppdatering kommer i frågan!

Ha en skön kväll.

Min vrå... sa...

Så snyggt! Tänk vad mycket man kan göra.

Sandra | Inspirera Mera sa...

Vad härligt att de hittar nya användningsområden för gummit.

Wilma sa...

Nu har jag fått besked av Apokalyps att de inte finns i produktion än - än så länge har inga Svenska tillverkare nappat. Synd! Men de söker vidare utanför Sveriges gränser efter något framåt företag. Vi längtar och väntar :)