söndag 5 februari 2012

Inspiration från grannen i öster

För ett par veckor sedan besökte jag Helsingfors, som i år är utsett till Designhuvudstad.
Vi tog en Silja Line-båt över och åt en god middag med en mumsig efterrättsbuffé efteråt.

Efterrättsbuffén på en av restaurangerna på Silja Symphony
När vi så kom fram till Helsingfors hade vi lyckats pricka in en ovanligt blåsig och snöig dag vilket inte inbjöd till så mycket flanerande. Vi hoppade på en av spårvagnarna och tog en sightseeing runt stan istället, som är behändigt stor. Vi fortsatte vårt sötintag med enorma bullar på en fik på esplanaden.

Bautabulle - med kolasås och pecannötter. Mättande...

 Förutom våra pit stop kollade vi bland annat in Designforum Finland, Aarikka och Artek.
Även i Finland ser man det som pågått ett tag i Sverige. Intresset för det utsprungliga, hantverket och miljötänket. Jag upplever dessutom att Finland är än stoltare över sin inhemska design än vad vi svenskar är över vår egen.


Kartonghyllor på Designforum Finland (taget med mobilkameran).

Glad och karaffer tillverkade av gamla glasflaskor.
Inför besöket hade jag laddat ned några appar till iPhonen för att läsa på, och kolla in vad som var värt ett besök. Staden har valt att visa upp sitt designfokus genom att döpa ett område i Helsingfors till Design District.  En app med information, karta och lista över alla butiker och gallerier finns också. (Sök på DesignDistrict i AppStore) Bra och användbar!

När vi åter kom på båten för färden hem välkomnades vi av en fantastisk stråkkvartett som spelade så himla stämningsfullt och fint. Deras klänningar glittrade dessutom ikapp med deras ögon. Det syntes verkligen att de njöt av det de gjorde - och då blir det extra bra.

Ett skönt avbrott från vardagen, en liten trevlig stad och en vilja att komma tillbaka för att se mer är vad som stannar kvar i mig från detta, något korta besök. Och, nästa gång har jag förhoppningsvis en bättre kamera och ett skjutgladare finger med mig!

Inga kommentarer: