tisdag 28 september 2010

Höganäs = Hållbart

Jag gissar att få missat att Höganäs kommer ut med en ny serie i samarbete med designgruppen Front? De nya produkterna finns i butik i oktober och den senaste månaden har man kunna följa förberedelserna via Höganäsbloggen och Jannice med bloggen Simplicity.Vadå hållbart? Formspråket, färgerna, funktionen, materialet bidrar alla till att detta kommer bli en produkt som håller. Inget slit och släng här inte. Front har jobbat med utgångspunkt från det klassiska Höganäs-kruset, visst märks det?

Och, nu kan du vinna ett set med fyra temuggar och en tekanna i valfri färg. Kolla in bloggen, jag gissar att du kommer att gilla det du ser ;)

Bild: Per Ranung

onsdag 22 september 2010

Väntans tider...


Kommer ni ihåg min ugglefeber? Den har inte på något sätt gått över. Nu väntar och längtar jag till vi får hem den första sändningen av de ljuvliga Musahar-ugglorna i form av kudda, som jag bloggade om tidigare. Under vecka 42 bör vi kunna välkomna dem.


Det danska företaget Musahar jobbar med ett litet företag i byn Soiya, i södra Nepal, bestående av 20 st kvinnor som tidigare varit livegna arbetare och nu driver sin alldeles egna verksamhet, något som väldigt sällan händer kvinnor av lägre kast.
Musahar började med att stötta kvinnorna med sy-träning och maskiner och har nu övergått till att stödja kvinnorna i affärsmannaskap. De får skäligt betalt för sina produkter, samt 10% extra för hälsoförsäkring och 10% extra för utbildning.

Kuddarna är tillverkade av fäxtfärgad ekologisk bomull och är fyllda med obehandlad jak-ull.

måndag 20 september 2010

En miljövänlig kringa någon?

Den indonesiska formgivaren Abie Abdillah har tagit fram bänken Pretzel (kringla på svenska), tillverkad i det mycket böjliga materialet rotting. Rotting är även ett material med låg miljöpåverkan, men efterfrågan har på senare år sjunkit. Abies mål är att ge materialet en ny renässans och jobbar med rotting i många av sina produkter.Visst är den läcker? Och något helt annat än 90-talets utegrupper i rotting.

Läs mer om rotting och Abie Abdillah på Coroflot.com och glöm för en stund de kalla vindar som blåste genom Sverige igår kväll. (Vill du göra något, kolla t.ex. in: Aftonbladets kampanj "Vi gillar olika".)

lördag 18 september 2010

Fortfarande aktuellt...

2008 skrev DN om att hållbar design skall rädda världen. Då handlade det om en konferens som designers från hela världen deltog i - "Changing the change". Alla deltagare i Turin var ense i själva grundfrågan: morgondagens samhälle måste bli mer hållbart och i slutdokumentet stod bland annat: "Hållbarhet ska, utan undantag, vara ett obligatoriskt inslag i varje framtida vetenskaplig designundersökning". Hur resultatet av denna konferens har förvaltats vet jag inte men sedan 2008 har det fortsatt hända saker.Bland annat har svenska Green Furniture instiftat priset Green Furniture Award som lyfter fram hållbar design, priset delas ut på Stockholm Furniture Fair varje år.Leaf Lamp, en vinnare av Green Furniture Award, bild: greenfurniture.com

Och, apropå mässor är det snart dags för årets upplaga av Hem-mässan, Hem 2010, en design- och inredningsmässa för privatpersoner. Där har man valt att visa upp projektet Green Design, som drivs av Möbelriket (bl.a. Bruno Mathsson, Källemo mfl) och där de hjälper unga designföretag och företagare att bl.a. lyfta fram greendesign-kompetens och se det som en utvecklad konkurrenskraft.
På mässan visar man upp grön snygg design.
Bild från 2009 års utställning (mobelriket.se)

måndag 13 september 2010

Eko med stil...

I söndagens Expressen-bilaga kunde man läsa om "miljömarodören som blev ekosmart". Den numera ekosmarta Tanja driver Ekostil.se där hon visar på hur man kan leva i "ekoglamour". Jag gillar verkligen tanken med att visa på att eko inte behöver vara tråkigt (känns som jag sagt det där några gånger...)

I artikeln, som jag bara har hunnit skumma än så länge, berättar Tanja om sitt ekoår och hur hon lever nu, lämnar tips på hur man kan leva klimatsmart och visar upp delar av sitt hem, som hon såklart har inrett med en del blocket/loppisfynd.
Grattis till en fin artikel Tanja!

tisdag 7 september 2010

Bäddset...





Botaniserar just nu bland bäddset. Fina bäddset. Lyxiga bäddset. Sobra bäddset. Galna bäddset. Och en del dyra bäddset. För några år sedan fanns inte många bäddset i ekologisk bomull. Men nu, det finns faktiskt en hel del att välja på och jag sitter i valet och kvalet, vad skall vi satsa på hos Wilma&friends. Vad får ett bäddset kosta? Ett riktigt fint, skönt, med superkvalitét och giftfritt? Hur mycket är det värt?
Bryr du dig? Vad är fint för dig?
Berätta gärna, antingen i kommentarsfältet här eller på Facebook

lördag 4 september 2010

Idag:

På måndag (banne mig):(Härliga tryck för varje känsloyttring av Therese Sennerholt)