tisdag 23 februari 2010

Gamla bildäck blir annat än korgar!

Få är de som inte sett bildäckskorgarna - tillverkade av uttjänta gummidäck. Nu har gummigolvet Parquet kommit! Även det tillverkat av gamla bildäck.
Golvet är skapat av Apokalyps Labotek som drivs av Petra Lilja och Jenny Nordberg. De har sedan tidigare (läs mer här) tilldelats Regions Skånes designstipendium och har även blivit nominerade till Wallpaper Design Award 2010 i kategorin Best Recycling Design.

Men, tillbaka till golvet. Det tillverkas genom att man skär bildäcken i mindre bitar, separerar gummit från texilen och stålet som finns i däcken. Man mal sedan bitarna till ett pulver som blandas med återvunnen plast. Mer än 95% av innehållet i golven är från återvunna material och golvet kan återvinnas om och om igen.
Och snyggt är det också!
Visst är det härligt med alla inovativa människor som finns där ute och omvandlar ett problem till en möjlighet och till något vackert. Wilma like!

fredag 19 februari 2010

Hört talas om Bolon?

Bolon är ett familjeföretaget som har tillverkat vävda vinylprodukter i över femtio år. Ni vet såna där plastmattor som alla campare känner igen, från var och vartannat förtält . Rätt osexigt. Men något har hänt. Döttrarna har tagit över och skapat ett golv som det pratas om ute i Europa nu.

Lagom till möbelmässan lanserades deras nya kollektion Botanic som är ett vävt vinylgolv med låg påverkan på miljön. Botanic innehåller en ny mjukgörare, som i sin tur baserats på förnyelsebara råvaror från växtriket.På mässan presenterades golven som ovan - som härliga fantasifulla frökaplsar tänker jag mig.
En annan kul detalj kring Bolon är att Oddbirds tillsammans med unga formgivare tagit fram väskor tillverkade av spill från Bolonmattor. Wilma like!
(De visades på Formex men har inte kommit upp på Oddbirds-webben än.)

Bild: coolhunting.com

torsdag 18 februari 2010

Tävling nr 3!

Inser ju att jag helt missat att tipsa om tävling nr 3 som pågår just nu! Det är fina bloggen Husligheter som står värd denna gång.
I potten ligger en tjusig Mag Bag från Maze Int

måndag 15 februari 2010

Del 2 - Möbelmässan

Här kommer andra - och sista delen - av min rapportering från Möbelmässan.
Vill du läsa om den andra delen av mässan - Northern Light Fair - länkar jag här till Min Planets rapport.
Under mässdagarna höll allas vår trendanalytiker Stefan Nilsson ett föredrag som han döpt Miljötrender 2.0. Stefan tog bl.a. upp exempel på där man infört förbud för att "straffa omiljöaktigt beteende". Te.x. har man en stad i Australien förbjudit buteljerat vatten, i Frankrike införs bestraffning vid överkonsumtion av koldioxid (oklart hur detta skall kontrolleras??) samt Mexico som förbjuder icke nedbrytbara plastpåsar.
Stefan pratade även om de hållbara exempel man ser i modebranchen just nu. Välkända märken inför second hand för sitt märke i butiken. Acne har döpt sin satsning till Acne Archive, Filippa K har motsvarande satsning.

En riktig föregångare till det här med återanvändning av kläder är ju Lager157 - de säljer överskott kort och gott. Engagerar sig starkt i miljöfrågor, har infört en avdelning där man kan lämna in sina Lager157-kläder som man inte längre behöver. Läs och imponeras på deras sida!

Nåja, nog om kläder och möbelmässa (märkligt samband? Nej, "alla" pratar ju nu om korsbefruktningen som sker mellan mode och möbelindustrin - jag hoppas på hållbara korsbefruktningar.)
Om några veckor kommer Abobs kassar in - apropå förbudet i Mexico...
Härligt somriga bilder va?

Bilder: abob.se

fredag 12 februari 2010

Grön rapport från Möbelmässan

Gårdagen spenderade jag på möbelmässan i Älvsjö. Målet var att få lite grön inspiration och kanske hitta några schyssta produkter att förgylla Wilma&friends med. Jag träffade bland annat Johan Berhin på Green Furniture Sweden (under mars kommer några av deras produkter att landa hos oss). Han berättade om deras fantastiska miljöarbete via Green Furniture Community och Green Furniture Award. Green Furniture Award är en tävling som vill lyfta fram och uppmuntra designers till hållbar design. Man tittar på val av material, produktionsmetod, hur effektivt man nyttjar materialet samt hur återvinningsbar produkten till slut är.


Förra året vann Manolo Bossi med stolen Inspired. Cool va?

I år vann den helt underbara lampan Leaf Lamp. Stammen och grenarna är gjorda av björk och monteras ihop utan något behov av lim. Löven är tillverkade av oblekt ull. Designer är Peter Schumacher.

Mer rapportering från mässan kommer så snart jag sorterat intrycken.
Ha en härlig fredag!

onsdag 10 februari 2010

Tävling nr 2

Ni har väl inte missat att tävling nummer två i vårt två-årsjubileum nu pågår hos Inspirera Mera? Du kan vinna en gummikorg Dacarr om du berättar vilken som är din favoritprodukt hos oss.
Jag väljer att visa bilden som är mer somrig, även om det är mest vedkorg den används till just nu. Åtminstone här hemma. Utanför fönstret snöar det - igen! Och även om det är vitt och fin och ljust börjar jag bli utbota less på snöandet. Längtan efter våren och sommaren börjar verkligen infinna sig. Jag drömmer mig bort till härliga grillkvällar på altanen. Vad drömmer ni om?

torsdag 4 februari 2010

Nostagiskt återbruk

Via Henrick´s Tankegångar fick jag syn på dessa underbart galna lampor.
Tillverkade av gamla kasettband. Hur många sådana har man (läs jag) inte liggande i lådor där hemma? Jag är på tok för nostalgisk för att slänga trots att man knappast har kvar en kasettbandspelare. Jag minns när man satt framför Tracks och var beredd med Record-knappen när favoritlåten kom - och frustrationen när låten blev sönderpratad. Det blev en liten kamp att få ihop hela låtar av sina favoriter. (Ja, nu finns ju Spotify - oh härliga värld.)
Nåja, underbart udda och härliga är lamporna ivarjefall. Tillverkas av Ooo my design.

måndag 1 februari 2010

Grrrr..

Update 14.45: Nu fungerar det tack och lov igen!

Tänk, jag har varit helt förskonad från tekniska strul dessa två år - och så händer det! På två-årsdagen! Senaste halvtimmen har det inte gått att nå www.wilmaandfriends.se (och ej heller mina mail, dubbelgrrr.)

Denna info har jag fått från webbhotellet:
För närvarande har vi stora problem vilket påverkar FTP, Mail, webbplatser och andra tjänster. Vi har rapporterat problemet till våra tekniker och de arbetar på det. Vi vet tyvärr inte när problemet kommer vara löst.

Nu håller jag verkligen tummarna för att detta är ett kort och begränsat fel - och ber om ursäkt för att du inte kommer åt Wilma&friends just nu.
Tur att våra erbjudanden håller hela månaden, så bättre lycka senare (idag förhoppningsvis).
:)

Så länge kan du passa på att tävla om ett set med tv
å st Mademoiselle hattboxar hos Weronica på En mammas dag