onsdag 18 mars 2009

Mot värmen

I kväll sätter vi oss på ett plan (miljövidrigt?) mot sol och värme. Mot avkoppling och nedvarvning. Mot avstamp för något nytt. Mot tid med familjen, tid för mig själv och tid för en bok.

Hur mycket klimatångest skall man ha när man reser över halva jorden? (hjälper klimatångest?) Personligen tror jag inte att lösningen är att sluta resa, dock behöver vi nya alternativa drivmedel och medvetna val i vardagen av typen ta cykeln eller promenera till närbutiken, tåget på affärsresan osv.
På följande länk kan man läsa en artikel om att Resa ekologiskt, går det?

Om jag lyckas mobil-blogga kanske ett inlägg från Porto de Galihnas hittar hit, annars ses vi igen 3:e april.

Bild: Apollo

Kyckling på fredag

Älskar design som håller över tiden. Älskar Virr-Varr. Älskar att känna att man köpt något som kan hålla många många år, både i material och design. Tänk vad en skärbräda i mönstret Virr-Varr kan förgylla matlagningen. Tänk att mönstret skapades 1957 av vår "designprins" Sigvard Bernadotte . Och det känns mer aktuellt än någonsin. Wilka like!
Bild: Wilma

lördag 14 mars 2009

Jag mötte Lassie...

...på barnkalas i Sandviken. Jag måste ju erkänna att jag inte kommer ihåg så faslans mycket av vårt, mitt och Malenas, umgänge när vi var barn. Men bildbevisen finns där hemma, visst har Malena lekt "Sätta svans på åsnan" och andra kalaslekar på mina barnkalas.

Och nu - har hon vunnit melodifestivalen. Grattis Malena!

Bild: dn.se

fredag 13 mars 2009

Den ekologiska trenden fortsätter...

...menar Lisbeth Larsen, en av Norges mest efterfrågade trendanalytiker.

Vi vill ha kvalitet istället för kvantitet. Istället för att köpa nytt återbrukar vi gamla möbler och tar vara på det vi har. Köper vi nytt väljer vi miljövänliga material och gärna närproducerat.

Det är alltid kul att trendanalytikerna lyfter upp det man brinner för. Men jag vill ju hävda att det inte är en trend, i den månen att den sedan blir omodern för att ersättas av nästa trend. Jag tror absolut att denna "trend" är här för att stanna. Hållbart är ordet!

Det här tycker jag är ett gott exempel på hållbar och miljövänlig design:


Kaffeglas tillverkade på glasbruket i Bro utanför Stockholm. Glasen tillverkas av gamla bildskärmar.

Bild: Wilma&friends

tisdag 10 mars 2009

Keepsake-boxar

Nu har ljuvligheterna jag skrev om förra veckan landat hos Wilma. De var precis så fina som jag föreställt mig. Vilken är din favorit?




Bild: Rose Hip

måndag 9 mars 2009

SUMI

Ja, SUMI inte SUMO. SUMI-sticks är bitar av aktivt kol som du stoppar i din karaff med vatten. Vips har du eget mineralvatten. En fiffig liten bit som dessutom blir en estetisk detalj i en karaff. SUMI-sticksen tar bort orenheter i vattnet och tillför mineraler.
Leverantören berättade också att de som har akvarier har lagt dem där och därmed sluppit en massa algbildning på glaset. Du kan också, när de är förbrukade för att rena dricksvattnet, stoppa dem i blomkrukan eller i vasen med buketten så håller blommorna längre.

Och, nu har de äntligen kommit in till Wilma&friends igen, väntan har varit lång.

Bild: SUMI

Inspirerad

...av alla fantastiska kvinnor (och män) som underhöll och upplyste oss med sina föredrag och föreställningar, är jag nu tillbaka från min tripp med Kvinnor i fören. Dagen avslutades på ett fantastiskt sätt med Tor&David som underhöll oss med underfundiga sånger och sketcher om vår nutid. Återkommande teman för duon är kommunikation, livsstil och hälsa. Varför frågar vi t.ex. inte oss hur friska vi kan bli? (Vi pratar ju väääldigt mycket om hur sjuka vi kan bli.)
De tittade också närmre på våra inre "kameror". När blir bilderna skarpa? Hur ser framtidsbilderna ut? När framkallas en bra självbild? Är inställningen manuell eller automatisk?
Bild:Tor&David, www.torochdavid.nu

lördag 7 mars 2009

Böljan den blå

Det måste vara evigheter sedan jag åkte Cinderella senast. Men nu är det dags. Idag söndag börjar nämligen konferensen Kvinnor i fören ombord på Cinderella. En konferens som enligt arrangören "...vill lyfta fram det vi tycker är viktigt och sant – ur kvinnors perspektiv! Och naturligtvis ingår män i våra visioner! Det finns fantastiska entreprenörer, visionärer och inspiratörer bland både kvinnor och män, men framförallt bland MÄNNISKOR! Och det är det vi vill visa! Det är därför den här konferensen finns. Här kan du se många exempel och bli inspirerad av föreläsningar, utställare och inte minst – andra deltagare! "

Det låter onekligen som ett par lovande dagar. Jag hoppas på god mat, trevliga möten och ett lugnt hav. Eftersom jag är svag för godsaker ser jag också fram emot detta:
Bild: Viking Line

Apropå vårgarderoben...

...noterade jag att Nordiska Museet anordar Medveten Modehelg den 4-5/4.
Om modehelgen kan man läsa följande:

Med modehelgen vill museet erbjuda branschfolk och privatpersoner en plattform för försäljning, diskssion och eftertanke om hur vi på ett bra sätt kan förhålla oss till det medvetna modet. Under helgen kan du lyssna på samtal med kända profiler i modebranschen, titta på modevisningar och film m.m. Dessutom säljs vintage och eko-mode.

Just nu pågår dessutom utställningen Fair Fashion?
Hur påverkas världen av det du har på dig? Hur kan du kombinera din shopping med en hållbar utveckling? Utställningen Fair Fashion? visar att det inte är bara catwalken det trampas på i modeindustrin.


Bild: Fair Fashion? Foto: © Daniel Grizelj

Dags att fundera på vårgarderoben


Fler och fler av de stora kedjorna har glädjande nog mer och mer ekologiska kläder. Ellos är en av de som sticker ut. Jag har väl knappt handlat på Ellos tidigare men min känsla är att de hottat upp sig rejält senaste året.

En klassisk vit skjorta sitter aldrig fel i garderoben,
även om jag gillar mer färgstarka kreationer.

Även La Redoute har en del ekologiska kläder som den (färggranna!) toppen till höger.

Bild: Ellos, LaRedoute

Längtar...

...efter våren och droppet från taket. Att sitta mot husväggen och känna värmen i ansiktet...

Men också efter de härliga Keep-sakeboxarna som är på väg in till Wilma&friends. Inspirerande mysiga mönster som både flirtar med retro och romantiskt. Det svåra blir att välja favorit.



Bild: Rosehip cards.

torsdag 5 mars 2009

Det allra första

...inlägget på bloggen får nog handla om just denna blogg. Vad skall den innehålla? Hur ofta kommer jag att kunna uppdatera bloggen? Kommer jag att ha något att skriva om? Som någon annan dessutom kan vara intresserad av att läsa?
Det kommer nog att handla en del om inredning, om miljö och hållbarhet, om mig och mina tankar, om att vara företagare, om fotografering, om familjeliv. Allt i en salig och härlig blandning - hoppas jag.
Det skall bli en spännande resa och den börjar här och nu!

Bild: Billudden. Wilma